Úvod Střevní chřipka

Střevní chřipka

Střevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a střev. Gastroenteritida je virová nebo bakteriální nákaza. Přes své označení nemá s chřipkou společného působce (shodné viry), jen podobné příznaky.

Příčiny střevní chřipky

Jak už bylo uvedeno, příčinou jsou buď bakterie nebo viry, které způsobí infekci v žaludku nebo ve střevech. Liší se pouze zdroj nákazy. U požití zkaženého jídla může jít i o podráždění toxíny.

  • Zkažené jídlo. Nemocný požil kontaminované nebo zkažené (nečerstvé) jídlo a jeho trávicí systém se s tím nebyl schopen vyrovnat.
  • Kontaminovaný nápoj. Může se to stát při konzumaci ze stejné láhve či sklenice s nemocným člověkem, ale i pitím starých, dlouho otevřených nápojů, popřípadě znečištěné vody.
  • Vzduchem. Tak jako jiné viry či bakterie, mohou se i původci střevní chřipky šířit vzduchem.
  • Nedodržování hygienických pravidel. Jde zejména o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce nebo příprava či požívání potravin špinavýma rukama. Střevní chřipku může způsobit i styk s výkaly.

Projevy střevní chřipky

Protože střevní chřipka zasahuje trávicí systém, nejsilnější projevy se odrážejí právě na něm. Kromě toho se přidávají i obvyklé chřipkové příznaky.

  • Opakované průjmy. Stolice je řidší konzistence a několikrát denně se opakuje. U některých jedinců může dojít až k úpornému průjmu (tzv. běhavce). Nutkání je intenzivní a nedá se vůlí potlačit.
  • Zvracení. Většina lidí projde střevní chřipkou jen s průjmy, u oslabených jedinců a hlavně malých dětí se objevuje nauzea (nevolnost) a dokonce i opakované zvracení. U této kombinace, kde dochází k průjmu i zvracení hrozí nebezpečí dehydratace, což může být velmi nebezpečné.
  • Horečka. Nemoc provází zvýšená teplota nebo horečka, stejně jako je tomu u chřipky.
  • Malátnost, únava. Toto jsou projevy, které mohou předcházet propuknutí nemoci, často jsou to první příznaky. Člověk se cítí oslabený, schvácený, má nepříjemný pocit v ústech, tuší, že v jeho organismu není vše úplně v pořádku.
  • Bolesti svalů, kloubů a břicha. Kromě typických chřipkových příznaků, bolestí kloubů a svalů se přidávají i bolesti žaludku a břicha (střev), kde se usídlí zdroj nákazy.

Střevní infekce trvají zhruba týden, někdy i kratší dobu s náhlým nástupem, je to však individuální.

 

Diagnostika a léčba

Pokud nemocný navštíví lékaře, ten zjistí anamnézu (to, co onemocnění předcházelo), popřípadě odešle vzorky stolice k laboratornímu vyšetření. Obvykle se vyšetřuje i moč či krev.

Pokud jde o virové onemocnění je zbytečné užívat léky určené k dezinfekci střev. Většinou se nařídí jen přísná dieta. Pokud není příliš podrážděná sliznice žaludku, lze užívat Hylak, v případě horečky nad 38°C Paralen.

U bakteriální nákazy se předepisují střevní desinfeciencia (Endiaron, Živočišné uhlí), popřípadě antibiotika. I u této infekce je nutná dieta.

V lékárně je možné koupit sáčky s rozpustným diosmektitem, eventuelně kapsle lactobacilu, které lze užívat i po odeznění chřipky, upravují totiž střevní mikroflóru. Kombinací různých léčiv však buďte opatrní a radši se poraďte s lékařem.

TIP : trápí vás bolesti hlavy? Bolest hlavy a migrény.

Dieta

V léčbě se usiluje především o zničení nepřátelských bakterií či virů ve střevech. Dietou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Je třeba si uvědomit, že zvracením a průjmem je tělo odvodňováno. Pít je třeba po malých doušcích, aby se tekutina měla čas vstřebat a nebyla ihned zvrácena.

Dietu je nutné dodržovat několik dní.

  • 1. den se nedoporučuje jíst. Nikdo neumře hlady, když to vydrží. Je důležité hodně pít (po malých dávkách) nejlépe zchlazený černý nebo bylinný čaj, příp. odpovídající minerálky či balená neperlivá voda.
  • 2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché pečivo, nemastná rýže nebo  dušená mrkev. I jídlo by se zpočátku mělo jíst po menších porcích.
  • 4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány. Zpočátku je dobré jídlo nastrouhat nebo upravit do podoby, která se dobře tráví.

Pokud se nemocný cítí lépe, zvracení či průjmy odezněly, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i ostatní jídla. Nějakou dobu je dobré se vyhnout mléčným výrobkům (když tak v zakysané formě), sladkostem (zvláště čokoládě) a hlavně tučným jídlům.


Další informace o střevních potížích a hemeroidech najdete na webech Zácpa a Hemeroidy - najdete zde články a diskuze na téma léčba hemoroidů a potíže s vyprazdňováním.

Střevní chřipka u dětí

Střevní chřipka u dětí může znamenat vážný stav. Je vždy zapotřebí vyhledat lékaře, zvláště jedná – li se o malé děti. Přesto že jsou děti plačtivé a často odmítají pít, naopak zase vyžadují dobroty na které jsou zvyklí, je nutná u léčby důslednost. Dodržování pitného a dietního režimu. V žádném případě se nesmí podávat mléko, a to ani u malých dětí, které jej pravidelně pijí.

Pokud onemocní kojenec, je nutná hospitalizace, kde se aplikuje výživa nitrožilně. Střevní chřipka může z důvodu dehydratace kojence ohrozit na životě!

Tak jako u dětí, je i u starých lidí léčba gastroenteritidy složitější. Obraný systém může být narušen a organismus se s nemocí hůř vyrovnává.

U těchto věkových skupin je velmi důležitá prevence. Vyhýbat se místům možné nákazy, dodržování hygieny. Pokud se infekce objeví v rodině, je lépe děti a staré lidi izolovat.

Závěrem

Gastroenteritida stejně jako všechny infekce střev a trávicího traktu je nepříjemná, je nutné být v klidu a nemoc doléčit. V žádném případě by se nemělo chodit mezi lidi, aby se infekce nešířila dál. K prevenci této choroby je bezpodmínečné dodržovat hygienická pravidla, mytí rukou (zvláště po použití WC, styku s výkaly apod.). Pozornost je nutné věnovat i přípravě potravy. Ovoce a zeleninu před požitím umýt, k vaření používat čerstvé a kvalitní potraviny. V letním období pozor na zmrzliny. Pro posílení imunity je dobré průběžně během roku (zvláště v rizikových obdobích) užívat doplňky stravy.


Diskuse (192 komentářů)

Míša, (19. 03. 2011 11:41) Reagovat
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Ve středu večer se mi udělalo špatně od žaludku pak křeče v břichu, v noci zvracení. Čtvrtek dopoledne jsem strávila na WC s vodnatým průjmem a kýblem před sebou. Bolest kloubů, svalů, bolest hlavy a byla jsem ráda že se vůbec postavím na nohy. Ve čtvrtek odpoledne jsem si vzala černé uhlí a udělalo se mi líp. Od té doby nezvracím a ani nemám běhavku. Jedla jsem suchary a pila vodu a čaj. Dnes je sobota snědla jsem rohlík na zvracení mi není ale pořád mi je špatně od žaludku. Když něco sním cítím jako bych tam měla kámen, točí se mi v hlavě a jsem pořád slabá jako moucha. No ale nejvíce mě trápí ten žaludek. Chtěla bych se jen zeptat jestli je to normální a pokud jste to taky měli co vám na to pomohlo. Na hadičku se mi moc nechce :o Díky moc za odpověď.
Petra, (09. 04. 2011 07:02) Reagovat
lék našich babiček na střevní virózu - do 3 dc rozmíchat sáčet pudinku (jakékoli přichutě)a popíjet. Zkusila jsem to a fakt to zabralo. Dala sem to i dětem a bylo po průjmu.
Aneta, (24. 05. 2011 20:47) Reagovat
Také jsem dřív trpěla na střevní chřipky. Proto jsem hledala na netu, co by mi pomohlo a narazila jsem na jednu poradnu: www.zdravarodina.info, kde mi poradili OK Alfu plus. Jsou to přírodní kapičky a můžu Vám říct, že když na mě něco leze, tak si to vezmu a vůbec se to nerozjede. Takto užívá celá moje rodina. TAkže nakonec všude kolem nás lidé odpadávají a my se držíme :P :D
Patricie Bangova, (12. 06. 2011 16:48) Reagovat
Já už mám 7 dní střevní chřipku a MÁM Z TOHO DOST!!! Vubec mě to nebaví jsem unavena je mi pořád špatně a nevím co mám dělat... Kdyz už to zmízíí... Měl to někdo dyl neý 7 dní??? :sad:
Mája, (22. 01. 2012 10:44) Reagovat
Já na tohle také hrozně trpím,léčím se už 3 roky se žalaudkem a střevy na gastru, ale moc mi to nepomáhá, diagnóza dráždivý tračník. K tomu chytím každý vir a tak mě střevní chřipka skolí i několikrát za sebou. Teď naposledy jsem jí měla skoro 10 dní. Nikam jsem už nešla, léčila ůjsem to sama. Nejprve dieta a živočišné uhlí.Ale to bylo slabé, tak nastoupil endiaron. K tomu hodně pít i když jsem nezvracela, nejlépe hořský černý čaj, minerálky, čaj ůz bylinek třeba máta-zklidní i žaludek, dobrý je i první den vůbec ůnejíst a pít jen zelený čaj i velké množství. Ale pozor nepijte ho večer, nemůže se po něm spát. Z diety se mi vždy osvědčují: suchary, žádné piškoty jsou sladké,nakrájená mrkev podušená 10minut v osolené vodě a případně samotné brfambory, též je výborná rýže, uvařit jen ve vodě žádné mléko a na talíři posypat trochu mletou skořicí. Po odeznění akutních příznaků ještě zvolna pokračovat v mírnější dietě. Přeji všem brzské uzdravení.
Lea, (14. 06. 2011 22:57) Reagovat
Nam se doma osvedcil panak rumu a vychlazena cola po malych douscich.ja jeste lezim na levem boku a castecne na brise s trosku zvysenou hlavou a musim si chladit bricho a hodne cerstveho vzduchu,i kdyz se tresu zimou.jinak to nemuzu snest.mam to kazdy rok v breznu a takove opatreni mi umozni aspon usnout a vetsinou mam do 24ti hodin klid.ale odpocivam a dietuju jeste den po odezneni priznaku.vzdycky nekolikrat zvracim a stolici mam trochu meksi,ale prujem to neni.tak hodne stesti v lecbe ;)
Lea 25, (21. 06. 2011 15:36) Reagovat
Po dlouhé době sme vyrazily s kámoškou "zachlastat" ale jelokož je "v tom" tak sme neobvykle pily kofolu dost kofoly V noci pak :zzz :o :cry: :-x a ted už mám 3. den jen běhavku :sad: Nejdřív sem si myslela že je to z tý kofoly ale spíš někdo pořádně neumyl tu sklenici Třeba některá z metod zabere ale rum a kolu nejspíš nezkusím ;-)
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Střevní chřipka.cz
Kontakty