Úvod Střevní chřipka

Střevní chřipka

Střevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a střev. Gastroenteritida je virová nebo bakteriální nákaza. Přes své označení nemá s chřipkou společného působce (shodné viry), jen podobné příznaky.

Příčiny střevní chřipky

Jak už bylo uvedeno, příčinou jsou buď bakterie nebo viry, které způsobí infekci v žaludku nebo ve střevech. Liší se pouze zdroj nákazy. U požití zkaženého jídla může jít i o podráždění toxíny.

  • Zkažené jídlo. Nemocný požil kontaminované nebo zkažené (nečerstvé) jídlo a jeho trávicí systém se s tím nebyl schopen vyrovnat.
  • Kontaminovaný nápoj. Může se to stát při konzumaci ze stejné láhve či sklenice s nemocným člověkem, ale i pitím starých, dlouho otevřených nápojů, popřípadě znečištěné vody.
  • Vzduchem. Tak jako jiné viry či bakterie, mohou se i původci střevní chřipky šířit vzduchem.
  • Nedodržování hygienických pravidel. Jde zejména o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce nebo příprava či požívání potravin špinavýma rukama. Střevní chřipku může způsobit i styk s výkaly.

Projevy střevní chřipky

Protože střevní chřipka zasahuje trávicí systém, nejsilnější projevy se odrážejí právě na něm. Kromě toho se přidávají i obvyklé chřipkové příznaky.

  • Opakované průjmy. Stolice je řidší konzistence a několikrát denně se opakuje. U některých jedinců může dojít až k úpornému průjmu (tzv. běhavce). Nutkání je intenzivní a nedá se vůlí potlačit.
  • Zvracení. Většina lidí projde střevní chřipkou jen s průjmy, u oslabených jedinců a hlavně malých dětí se objevuje nauzea (nevolnost) a dokonce i opakované zvracení. U této kombinace, kde dochází k průjmu i zvracení hrozí nebezpečí dehydratace, což může být velmi nebezpečné.
  • Horečka. Nemoc provází zvýšená teplota nebo horečka, stejně jako je tomu u chřipky.
  • Malátnost, únava. Toto jsou projevy, které mohou předcházet propuknutí nemoci, často jsou to první příznaky. Člověk se cítí oslabený, schvácený, má nepříjemný pocit v ústech, tuší, že v jeho organismu není vše úplně v pořádku.
  • Bolesti svalů, kloubů a břicha. Kromě typických chřipkových příznaků, bolestí kloubů a svalů se přidávají i bolesti žaludku a břicha (střev), kde se usídlí zdroj nákazy.

Střevní infekce trvají zhruba týden, někdy i kratší dobu s náhlým nástupem, je to však individuální.

 

Diagnostika a léčba

Pokud nemocný navštíví lékaře, ten zjistí anamnézu (to, co onemocnění předcházelo), popřípadě odešle vzorky stolice k laboratornímu vyšetření. Obvykle se vyšetřuje i moč či krev.

Pokud jde o virové onemocnění je zbytečné užívat léky určené k dezinfekci střev. Většinou se nařídí jen přísná dieta. Pokud není příliš podrážděná sliznice žaludku, lze užívat Hylak, v případě horečky nad 38°C Paralen.

U bakteriální nákazy se předepisují střevní desinfeciencia (Endiaron, Živočišné uhlí), popřípadě antibiotika. I u této infekce je nutná dieta.

V lékárně je možné koupit sáčky s rozpustným diosmektitem, eventuelně kapsle lactobacilu, které lze užívat i po odeznění chřipky, upravují totiž střevní mikroflóru. Kombinací různých léčiv však buďte opatrní a radši se poraďte s lékařem.

TIP : trápí vás bolesti hlavy? Bolest hlavy a migrény.

Dieta

V léčbě se usiluje především o zničení nepřátelských bakterií či virů ve střevech. Dietou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Je třeba si uvědomit, že zvracením a průjmem je tělo odvodňováno. Pít je třeba po malých doušcích, aby se tekutina měla čas vstřebat a nebyla ihned zvrácena.

Dietu je nutné dodržovat několik dní.

  • 1. den se nedoporučuje jíst. Nikdo neumře hlady, když to vydrží. Je důležité hodně pít (po malých dávkách) nejlépe zchlazený černý nebo bylinný čaj, příp. odpovídající minerálky či balená neperlivá voda.
  • 2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché pečivo, nemastná rýže nebo  dušená mrkev. I jídlo by se zpočátku mělo jíst po menších porcích.
  • 4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány. Zpočátku je dobré jídlo nastrouhat nebo upravit do podoby, která se dobře tráví.

Pokud se nemocný cítí lépe, zvracení či průjmy odezněly, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i ostatní jídla. Nějakou dobu je dobré se vyhnout mléčným výrobkům (když tak v zakysané formě), sladkostem (zvláště čokoládě) a hlavně tučným jídlům.


Další informace o střevních potížích a hemeroidech najdete na webech Zácpa a Hemeroidy - najdete zde články a diskuze na téma léčba hemoroidů a potíže s vyprazdňováním.

Střevní chřipka u dětí

Střevní chřipka u dětí může znamenat vážný stav. Je vždy zapotřebí vyhledat lékaře, zvláště jedná – li se o malé děti. Přesto že jsou děti plačtivé a často odmítají pít, naopak zase vyžadují dobroty na které jsou zvyklí, je nutná u léčby důslednost. Dodržování pitného a dietního režimu. V žádném případě se nesmí podávat mléko, a to ani u malých dětí, které jej pravidelně pijí.

Pokud onemocní kojenec, je nutná hospitalizace, kde se aplikuje výživa nitrožilně. Střevní chřipka může z důvodu dehydratace kojence ohrozit na životě!

Tak jako u dětí, je i u starých lidí léčba gastroenteritidy složitější. Obraný systém může být narušen a organismus se s nemocí hůř vyrovnává.

U těchto věkových skupin je velmi důležitá prevence. Vyhýbat se místům možné nákazy, dodržování hygieny. Pokud se infekce objeví v rodině, je lépe děti a staré lidi izolovat.

Závěrem

Gastroenteritida stejně jako všechny infekce střev a trávicího traktu je nepříjemná, je nutné být v klidu a nemoc doléčit. V žádném případě by se nemělo chodit mezi lidi, aby se infekce nešířila dál. K prevenci této choroby je bezpodmínečné dodržovat hygienická pravidla, mytí rukou (zvláště po použití WC, styku s výkaly apod.). Pozornost je nutné věnovat i přípravě potravy. Ovoce a zeleninu před požitím umýt, k vaření používat čerstvé a kvalitní potraviny. V letním období pozor na zmrzliny. Pro posílení imunity je dobré průběžně během roku (zvláště v rizikových obdobích) užívat doplňky stravy.


Diskuse (192 komentářů)

Vlastik, (04. 01. 2012 16:30) Reagovat
Ahoj, tak jsem chytil tuhle hnusnou nemoc právě před dvěma dny, první den křeče, a průjem, v noci jsem byl snad 20 krát na záchodě a šla ze mě jen voda, člověk by ani nevěřil kolik vody ze sebe člověk může dostat a kde se furt bere,takže jen černý čaj, druhý den ještě běhavka,zase jen voda a dnes je to malinko lepší,ale bojím se už jít na záchod,aby to nezačlo odznovu :-( Přeju vám život bez týhle potvory.
Míša, (05. 01. 2012 09:22) Reagovat
Ahoj, tak už mě dostala taky. Začlo to v úterý večer, bolest žaludku,pálení žáhy, bolest kloubů, svalů a do toho hlava. Cítila jsem se jak po americkém útoku. Naházela jsem do sebe Helicid a renie a zabralo to jen na pár hodin. Druhý den jsem snědla pár piškotů, usrkávala jsem lehkou colu a vařily se mě střeva jak kdyby někdo vařil polévku. Bylo mi jasné, že to není na dobré cestě tak jsem to šla vyležet a čekala jsem kdy návštívím mího kámoše záchoda. Očividně stolice normální, nezvracela jsem, ale furt se mě střeva vaří jak o závod. :eek: Uvidím co se s toho vyvodí, ale pevně doufám, že už to bude OK :-) Za 3 dny odjíždím na týden na hory tak snad budou stát při mě všichni svatí a že mě to nechytně někde na sjezdovce. Všem přeji brzké uzdravení s touto nepříjemnou nemocí. :-)
monika, (08. 01. 2012 21:08) Reagovat
ja trpim dnes. :cry: v patek jsem byla na plese,druhy den mi bylo blbe a nedrzela jsem v sobe nic,vse slo predem,dnes rano jsem mela prujem...nic jsem nejedla jen pila.cerny caja furt travila na zachode...prasky nrpomohli.od odpoledne jsem mela 3 rohliky stale jen caj.prujem je xatim pryc ale ty krece jsou umorny...obcas volam v duchu zachrsnku ze to uz nevydrzim.a nekdo tu psal ze nechape jak pri tom lidi mohou sedet u Pc.no hledaji preci radu na netu a kazdy 5 clovek ma mobil s wifi.
Market, (13. 01. 2012 19:07) Reagovat
Na podzim jsem zbaštila (docela nevědomky)pár piniových oříšků(z Číny),4 dny jsem měla hořko v puse, pobolívalo mě břicho a taky mi 4 dny trvalo přijít na to, proč to tak je-byly prostě špatné.Když hořkost ustoupila, den na to mě v noci chytly nepředstavitelné křeče do břicha, že jsem nemohla udělat ani krok,takovou bolest bych nepřála nikomu, zvracela jsem, nešlo ležet, sedět.Ráno mi udělali veškeré rozbory a byl to "jen" zánět žaludku.Na bolesti a křče v břiše je nejlepší suché teplo - třeba nahřát žehličkou ručník a přiložit.Jinak taky zkuste po kapičkách studenou coca-colu - na tomhle jsem byla živá v Egyptě.A pak už jen čekat, až to přejde. Držte se!
Mája, (22. 01. 2012 11:07) Reagovat
Při střevním průjmu virovém nebo bakteriálním se osvědčuje toto: 1.den nic nejíst jen pít zelený nebo černý neslazený čaj ve velkém množství.2.suchary, zase hodně jen pít, můžete také brát endiaron nebo živočišné uhlí, ale musí ho být velké množství, jak píšou na letáku.Při hladu uvařte si v osolené vodě rýži a na talíři posypat skořicí. 3.d.uvařené brambory (případně udělat bram.kaši,ale žádné mléko do ní jen vodu z brambor.Také se může banán,podušená jablka výborná na žaludek a průjem, nakrájet je povařit s hřebíčkem a celou skořicí, vychladlý kompot jíst.Také je dobré pít colu a jíst slané tyčinky co jsou k vínu,sůl je důležitá pro dehydrované tělo. Jednou jsem byla na srazu, měli jsme játra na medu, bylo to v srpnu, venku 30 a v noci jsem byla asi 12x na WC.Doktorka mi předepsala Smectu a než si jí vyzvednu pít černý, hodně oslazený a osolený čaj.Je to hnusný, ale tělu pomůže dodat vyplavené minerály.|
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Střevní chřipka.cz
Kontakty