Úvod Střevní chřipka

Střevní chřipka

Střevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a střev. Gastroenteritida je virová nebo bakteriální nákaza. Přes své označení nemá s chřipkou společného působce (shodné viry), jen podobné příznaky.

Příčiny střevní chřipky

Jak už bylo uvedeno, příčinou jsou buď bakterie nebo viry, které způsobí infekci v žaludku nebo ve střevech. Liší se pouze zdroj nákazy. U požití zkaženého jídla může jít i o podráždění toxíny.

  • Zkažené jídlo. Nemocný požil kontaminované nebo zkažené (nečerstvé) jídlo a jeho trávicí systém se s tím nebyl schopen vyrovnat.
  • Kontaminovaný nápoj. Může se to stát při konzumaci ze stejné láhve či sklenice s nemocným člověkem, ale i pitím starých, dlouho otevřených nápojů, popřípadě znečištěné vody.
  • Vzduchem. Tak jako jiné viry či bakterie, mohou se i původci střevní chřipky šířit vzduchem.
  • Nedodržování hygienických pravidel. Jde zejména o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce nebo příprava či požívání potravin špinavýma rukama. Střevní chřipku může způsobit i styk s výkaly.

Projevy střevní chřipky

Protože střevní chřipka zasahuje trávicí systém, nejsilnější projevy se odrážejí právě na něm. Kromě toho se přidávají i obvyklé chřipkové příznaky.

  • Opakované průjmy. Stolice je řidší konzistence a několikrát denně se opakuje. U některých jedinců může dojít až k úpornému průjmu (tzv. běhavce). Nutkání je intenzivní a nedá se vůlí potlačit.
  • Zvracení. Většina lidí projde střevní chřipkou jen s průjmy, u oslabených jedinců a hlavně malých dětí se objevuje nauzea (nevolnost) a dokonce i opakované zvracení. U této kombinace, kde dochází k průjmu i zvracení hrozí nebezpečí dehydratace, což může být velmi nebezpečné.
  • Horečka. Nemoc provází zvýšená teplota nebo horečka, stejně jako je tomu u chřipky.
  • Malátnost, únava. Toto jsou projevy, které mohou předcházet propuknutí nemoci, často jsou to první příznaky. Člověk se cítí oslabený, schvácený, má nepříjemný pocit v ústech, tuší, že v jeho organismu není vše úplně v pořádku.
  • Bolesti svalů, kloubů a břicha. Kromě typických chřipkových příznaků, bolestí kloubů a svalů se přidávají i bolesti žaludku a břicha (střev), kde se usídlí zdroj nákazy.

Střevní infekce trvají zhruba týden, někdy i kratší dobu s náhlým nástupem, je to však individuální.

 

Diagnostika a léčba

Pokud nemocný navštíví lékaře, ten zjistí anamnézu (to, co onemocnění předcházelo), popřípadě odešle vzorky stolice k laboratornímu vyšetření. Obvykle se vyšetřuje i moč či krev.

Pokud jde o virové onemocnění je zbytečné užívat léky určené k dezinfekci střev. Většinou se nařídí jen přísná dieta. Pokud není příliš podrážděná sliznice žaludku, lze užívat Hylak, v případě horečky nad 38°C Paralen.

U bakteriální nákazy se předepisují střevní desinfeciencia (Endiaron, Živočišné uhlí), popřípadě antibiotika. I u této infekce je nutná dieta.

V lékárně je možné koupit sáčky s rozpustným diosmektitem, eventuelně kapsle lactobacilu, které lze užívat i po odeznění chřipky, upravují totiž střevní mikroflóru. Kombinací různých léčiv však buďte opatrní a radši se poraďte s lékařem.

TIP : trápí vás bolesti hlavy? Bolest hlavy a migrény.

Dieta

V léčbě se usiluje především o zničení nepřátelských bakterií či virů ve střevech. Dietou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Je třeba si uvědomit, že zvracením a průjmem je tělo odvodňováno. Pít je třeba po malých doušcích, aby se tekutina měla čas vstřebat a nebyla ihned zvrácena.

Dietu je nutné dodržovat několik dní.

  • 1. den se nedoporučuje jíst. Nikdo neumře hlady, když to vydrží. Je důležité hodně pít (po malých dávkách) nejlépe zchlazený černý nebo bylinný čaj, příp. odpovídající minerálky či balená neperlivá voda.
  • 2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché pečivo, nemastná rýže nebo  dušená mrkev. I jídlo by se zpočátku mělo jíst po menších porcích.
  • 4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány. Zpočátku je dobré jídlo nastrouhat nebo upravit do podoby, která se dobře tráví.

Pokud se nemocný cítí lépe, zvracení či průjmy odezněly, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i ostatní jídla. Nějakou dobu je dobré se vyhnout mléčným výrobkům (když tak v zakysané formě), sladkostem (zvláště čokoládě) a hlavně tučným jídlům.


Další informace o střevních potížích a hemeroidech najdete na webech Zácpa a Hemeroidy - najdete zde články a diskuze na téma léčba hemoroidů a potíže s vyprazdňováním.

Střevní chřipka u dětí

Střevní chřipka u dětí může znamenat vážný stav. Je vždy zapotřebí vyhledat lékaře, zvláště jedná – li se o malé děti. Přesto že jsou děti plačtivé a často odmítají pít, naopak zase vyžadují dobroty na které jsou zvyklí, je nutná u léčby důslednost. Dodržování pitného a dietního režimu. V žádném případě se nesmí podávat mléko, a to ani u malých dětí, které jej pravidelně pijí.

Pokud onemocní kojenec, je nutná hospitalizace, kde se aplikuje výživa nitrožilně. Střevní chřipka může z důvodu dehydratace kojence ohrozit na životě!

Tak jako u dětí, je i u starých lidí léčba gastroenteritidy složitější. Obraný systém může být narušen a organismus se s nemocí hůř vyrovnává.

U těchto věkových skupin je velmi důležitá prevence. Vyhýbat se místům možné nákazy, dodržování hygieny. Pokud se infekce objeví v rodině, je lépe děti a staré lidi izolovat.

Závěrem

Gastroenteritida stejně jako všechny infekce střev a trávicího traktu je nepříjemná, je nutné být v klidu a nemoc doléčit. V žádném případě by se nemělo chodit mezi lidi, aby se infekce nešířila dál. K prevenci této choroby je bezpodmínečné dodržovat hygienická pravidla, mytí rukou (zvláště po použití WC, styku s výkaly apod.). Pozornost je nutné věnovat i přípravě potravy. Ovoce a zeleninu před požitím umýt, k vaření používat čerstvé a kvalitní potraviny. V letním období pozor na zmrzliny. Pro posílení imunity je dobré průběžně během roku (zvláště v rizikových obdobích) užívat doplňky stravy.


Diskuse (192 komentářů)

Kristýna, (22. 07. 2012 11:03) Reagovat
Jinak, když už to přijde, lepší než černý čaj (který odvodňuje a sice uklidní střeva ale zhoršuje pak přijímaná stravy), je heřmánkový se skořicí. heřmánek uklidní všechny takové ty bolesti, pobolívaní a křeče (ale musí se pít vlažný) Na zvracení je zase nejlepší zázvor, ten to tak nějak usměrní všechno jedním směrem. Jinak pomáhá buď když už to znáte tak mít doma všechno co zabírá (čaje, kolu a obrovský zázrak arnikovou tinkturu - ta je výborná na všechno možný, při migréně přiložit na spánky, při špatném hojení ran a hlavně při té nevolnosti trošku cukru na lžičku a pokapat...účinkuje okamžitě a průběh dost zkracuje maximálně to pak trvá tři dny.) Když začnete léčit ještě než se to rozběhne, uděláte nejlíp.A jinak potom začít jíst pomalu hlavně suché jídlo, banán, a hodně pít, ale pokud možno ne samotnou ledovou vodu ani džus. A tak po dvou dnech jogurty a pak už po malých porcích normálně jíst.
Kristýna, (22. 07. 2012 11:04) Reagovat
Jinak aby se někdo nedivil ta skořice zabírá opravdu brilantně jak v kombinaci s heřmánkem tak se zázvorem nebo i mátou dát jí kousek té celé do čaje. a pak i třeba přisypat na tu rýži nebo tak. Problém mají jen ti, kterým skořice smrdí, protože při téhle nemoci jakmile vám něco zasmrdí...Jinak výborné je i být trochu v chladu a na břicho mít teplo. Pod pyžemo teplý ručník, ale ruce a hlavu i ramena odkryté a hodně větrat, protože ten čerstvý vzdych zlepšuje nevolnost.
Vládík, (28. 07. 2012 11:12) Reagovat
V úterý na mě začla padat únava, vysvětloval jsem si to tím, že jsem celý den pracoval na sluníčku, tudíž jsem si myslel, že by to mohl být úpal, k večeru přišly vysoké horečky. Ty jsem do druhého dne potlačil paralenem a pohoda. Druhý den mě vzbudily křeče v břiše, tak jsem si říkla, že jsem jen snědl něco špatného a že to bude po chvíli v pohodě. Do odpoledne to přešlo, ale křeče přetrvávaly. Druhý den jsem šel normálně do práce, postupně jsem začal lítat na WC a musel jsem odejít dřív domů, zalehl jsem, okamžitě zimnice, vysoká horečka. Když se mi jí podařilo asi ve tři ráno snížit, tak jsem začal po pěti minutách opakovaně lítat na záchod. Od té doby jsem byl snad 50x! Dva dny jsem nic nejedl, až třetí den pár piškotů a banán. Živ jsem byl hlavně o Smectě, Hylaku a Endiar.nu. Je sobota a všechno už ustalo, večer si polepšim a dám si dušenou mrkev. Jinak zážitek nezapomenutelný, nikomu bych to nepřál. jen jsem se napil a už jsem běžel :lol: mělo to jedno pozitivum, zhubl jsem 8)
Liba, (14. 08. 2012 05:17) Reagovat
Tak v sobotu ráno mě to taky chytlo.Byla to hruza :sad: Trvalo to ty potíže asi dva dny.v neděli večer se mi udělalo líp.Prujem přestal zvracení taky.Jen ten divný ocit v žaludku.Je pondělí a mě stále přetrvavají bolesti v žaludku.Dietu jsem se rozhodla dodržovat jim jen suché pečivo a piji coca colu.Doufám že to brzy překonám.A bude zase dobře :sigh: Bylo to utrpení ty dva dny nikomu to nepřeji
TONY, (14. 08. 2012 11:57) Reagovat
Noc na wc s kýblem mezi nohama-ůžasný zážitek.Nepřeju nikomu.
Dorka, (28. 08. 2012 11:55) Reagovat
Tak tak...Ovšem střevní chřipka je vcelku běžné onemocnění a myslím, že si tímhle za svůj život alespoň jednou projde každý.
Alice, (05. 09. 2012 13:43) Reagovat
Kdyby jednou...:( Asi mám nějakou špatnou imunitu. Mívám střevní chřipku i několikrát do roka. Docela mě to dost trápí. Navíc mě to omezuje i v jídle. Často si něco nedám jen proto, že se bojím, aby mě to neprohnalo.
Hanka, (06. 11. 2012 12:34) Reagovat
Chce to posílit střevní mikroflóru. Pak to bude lepší. Já dřív měla také problémy - celkově s imunitou, ale hlavně s tou mikroflórou. Poraďte se s lékařem, ale i volně v lékarně jsou nějaké prostředky.
Andula, (14. 11. 2012 09:00) Reagovat
Přemýšlím, jestli by mě prostředky na posílení střevní mikroflóry pomohly s častými průjmy. V poslední době na ně trpím. Jinak mi nic není, břicho nebolí, není mi špatně...Nejde tedy o střevní chřipku, tak nevím...
Sabina, (04. 12. 2012 12:39) Reagovat
Asi ano, ale dobré je zjistit, jestli průjem nezpůsobují jiné příčiny. Může být následkem špatné mikroflóry, ale tak může být příčinou nějaké nemoci.
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Střevní chřipka.cz
Kontakty